Biszkopt czekoladowy

SKŁADNIKI

BISZKOPT CZEKOLADOWY

  • 5 jajek, umytych, rozmiar L, białka oddzielone od żółtek
  • 120g cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 20 g mączki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g kakao
  • 40 ml oleju
  • 3 łyżki wody

PONCZ DO NASĄCZENIA

  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 50 ml wódki (opcjonalnie)

ORZECHY SOLONE W KARMELU

  • 120g cukru
  • 80 ml wody, gorącej
  • 200 g orzeszków arachidowych solonych

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO

  • 400 g masła, miękkiego
  • 110 g cukru pudru
  • 454 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych o temperaturze pokojowej)

PRZYGOTUJ

  • formę o średnicy 20 cm

BISZKOPT CZEKOLADOWY

Białka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy żółtka, ubijamy i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy olej i wodę. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp. 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.

PONCZ DO NASĄCZENIA

Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund. Studzimy i dodajemy alkohol.

ORZECHY SOLONE W KARMELU

Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Gdy nabierze złotego koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę. Chwilę gotujemy, dodajemy orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy w karmelu pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut (na złoty kolor).

KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem). Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy. Wszystkie blaty nakrapiamy ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt. Ze wszystkich warstw składamy tort. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Biszkopty. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *