SKŁADNIKI
BISZKOPT CZEKOLADOWY
- 5 jajek, umytych, rozmiar L, białka oddzielone od żółtek
- 120g cukru
- 110 g mąki pszennej
- 20 g mączki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 50 g kakao
- 40 ml oleju
- 3 łyżki wody
PONCZ DO NASĄCZENIA
- 60 g cukru
- 60 ml wody
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50 ml wódki (opcjonalnie)
ORZECHY SOLONE W KARMELU
- 120g cukru
- 80 ml wody, gorącej
- 200 g orzeszków arachidowych solonych
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
- 400 g masła, miękkiego
- 110 g cukru pudru
- 454 g masła orzechowego (z orzechów ziemnych o temperaturze pokojowej)
PRZYGOTUJ
- formę o średnicy 20 cm
BISZKOPT CZEKOLADOWY
Białka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy żółtka, ubijamy i przesiewamy do masy mąkę, mączkę ziemniaczana, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy olej i wodę. Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 30-35 minut w temp. 170°C (z termoobiegiem) lub 180°C (bez termoobiegu). Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Studzimy.
PONCZ DO NASĄCZENIA
Wodę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 30-40 sekund. Studzimy i dodajemy alkohol.
ORZECHY SOLONE W KARMELU
Na suchej patelni karmelizujemy cukier. Gdy nabierze złotego koloru, bardzo ostrożnie wlewamy wodę. Chwilę gotujemy, dodajemy orzeszki, dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Orzechy w karmelu pieczemy w temp. 180°C około 15-20 minut (na złoty kolor).
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO
Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy masło orzechowe (wcześniej dokładnie wymieszane widelcem). Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 równe blaty, wierzchnią warstwę wyrównujemy. Wszystkie blaty nakrapiamy ponczem, za pomocą rękawa cukierniczego szprycujemy krem na każdy biszkopt. Ze wszystkich warstw składamy tort. Na wierzchu układamy orzechy w karmelu.