Muffinki czekoladowe z kremem mascarpone

Składniki:

Babeczki:

  • 250 g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Krem:

  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ok. 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka typu mascarpone


Wykonanie:

Potrzebne są 2 miski, aby rozdzielić składniki na suche i mokre. W pierwszej, mieszamy ze sobą mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia.  W drugim naczyniu, ubijamy jajka z mlekiem i małym strumieniem dodajemy olej.  Do suchych składników wlewamy mokre i szybkim niedokładnym ruchem, łączymy wszystko ze sobą. Jeśli będziemy wyrabiać masę długo i dokładnie, babeczki po upieczeniu będą zbite i mało puszyste.

Gotowe ciasto wykładamy do papilotek lub do formy na babeczki, wyłożonej papierem do pieczenia. Do każdej babeczki wciskamy kawałki pokruszonej, gorzkiej czekolady. Pieczemy około 25 min w 180 stopniach.

Śmietanę ubijamy na sztywno po czym dodajemy do niej cukier puder oraz serek mascarpone. Wszystko razem dokładnie mieszamy, aby otrzymać gładką, jednolitą masę bez grudek.

Gotowe, przestudzone babeczki, dekorujemy otrzymanym kremem i posypujemy ulubionymi cukierkami.

Polecam!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Babeczki. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *